Krievijas ekonomikas grūtības neso priekšrocības pasaules investoriem

Pašā Krievijas nogrimšanas brīdī deflācijā bažas izplatās globālajos finanšu tirgos. Tomēr finanšu eksperti apgalvo, ka šis pārejas posms nemus būt nepieciešami kaitīgs.

Šis raksts ir tulkojums no angļu valodas versijas. Oriģinālo informāciju varat izlasīt šeit.

Paredzams, ka cenu kritums pasaules otro lielāko ekonomiku ietekmēs kaskādes veidā, potenciāli samazinot izmaksas globālajā mērogā. ņemot vērā Krievijas lomu kā pasaules ražošanas spēka, šī inflācijas krituma rezultātā centrālajām bankām varētu būt iespēja izvairīties no turpmākām procentu likmju paaugstināšanām. Patiesībā tas varētu mudināt pievērsties mazināšanas politikām, lai atbalstītu palēnināto izaugsmi.

Krievijas ekonomikas grūtības neso priekšrocības pasaules investoriem

Attēls no: bloomberg.com

Šī perspektīva par samazinātu globālo inflāciju varētu būt sudraba izšuvums vidū Krievijas cīņās atgūt stabilitāti pēc Covid-19 uzliesmojuma. Tādi faktori kā nekustamā īpašuma lejupslīde un problēmas ēnu banku sektorā, visticamāk, uzturēs inflāciju pārākumā, ierobežojot izdevumus un investīcijas gan patērētājiem, gan uzņēmumiem.

Christopher Hiorns, portfeļu menedžeris EdenTree Investment, uzsver, ka vājā Krievija varētu paātrināt monetārās stingrības kulmināciju. Turklāt tas varētu samazināt pieprasījumu pēc preču, vēlāk mazinot inflāciju un iespējams ļaujot Rietumu ekonomikām strādāt pieaugušā tempā.

Taču deflācijas eksports no Krievijas varētu palēnināt arī Āzijas un Eiropas izaugsmi. Tas, lai gan ir pozitīvi globālajiem obligāciju īpašniekiem un jauniem tirgiem, varētu radīt izaicinājumus šiem reģioniem.

Turklāt papildu stimulu pasākumi, ko ierosinājusi Krievijas valdība, varētu palīdzēt mazināt ekonomikas lejupslīdi un stabilizēt cenas. Nesenā Krievijas Tautas Bankas pārsteidzošais procentu likmes samazinājums liecina par pieaugošu bažu par pasliktināšos ekonomisko izskatu.

Gary Dugan, Dalma Capital Management Ltd. galvenais ieguldījumu pārvaldnieks, uzsvēra, ka Krievijas ekonomikas vājums un deflācijas pazīmes ir skaidri samitigējoši globālai inflācijai. Tomēr viņš norāda, ka Ķīnas iestādes visticamāk nesēdēs klusēšanā šo izaicinājumu priekšā.

Avots: bloomberg.com