Investīciju stratēģija: kas tas ir un kā izvēlēties piemērotu

Kas ir ieguldījumu stratēģija?

Tas ir skaidrs plāns jūsu rīcību biržā. Viņam jāņem vērā, kādam mērķim un kādam termiņam vēlaties ieguldīt naudu, cik bieži viņi plāno veikt darījumus, uz kuriem jūs orientēsieties savos lēmumos. Un arī - kādu peļņu jūs sagaidāt un ar kādiem zaudējumiem esat gatavi samierināties.

Stratēģija palīdzēs jums izveidot svērto investīciju portfeli, izvairīties no neapdomātiem lēmumiem, kas nozīmē samazināt zaudējumu iespējamību.

Investīcijas vienmēr ir saistītas ar risku zaudēt naudu, bet, ja jūs rīkosieties tikai pēc sirds zvana vai paziņu ieteikuma, tas tikai sarežģīs situāciju. Tāpēc jums ir jāievēro skaidrs plāns. Tajā pašā laikā neaizmirstiet to pārskatīt, piemēram, ja situācija tirgū ir ļoti atšķirīga.
1. Nosakiet mērķi

Atbildiet uz dažiem jautājumiem: Kāpēc jūs vēlaties ieguldīt, kāda summa ir gatava ieguldīt un kad jums ir nepieciešama nauda.

Daži ar investīciju palīdzību vēlas uzkrāt uz auto, citi cer maksāt par mācībām bērniem, bet kāds plāno nodrošināt sev bezcerīgu vecumu. Mērķiem, piemēram, investīciju portfeļiem, jums var būt vairāki.

2. Iestatiet termiņu

Tas ir tieši atkarīgs no jūsu investīciju mērķa, vai drīzāk no tā, kad tieši Jums būs nepieciešama nauda. Pēc stratēģijas termiņa ir:

  •  ilgtermiņa - jūs paļaujaties uz ieguldījumu atdevi ne agrāk kā trīs gadus;
  •  vidēja termiņa - jūs esat gatavi ieguldīt periodā no gada līdz trim;
  •  īstermiņa - jūs plānojat uzņemt naudu no akciju tirgus mazāk nekā gadu, vai nu tie parasti var būt nepieciešams jebkurā brīdī.

Ilgtermiņa stratēģija ļauj jums izvēlēties gandrīz visus instrumentus ar dažādiem riska līmeņiem un paredzamajiem ienākumiem.

Piemēroti un ieguldījumi dārgmetālos - to cenas ievērojami svārstās un gadu vai divus var samazināties. Bet lielos attālumos tie mēdz pārsniegt inflāciju un kalpo kā aizsardzības līdzeklis globālās nestabilitātes periodos finanšu tirgos.

Kad jūs spēlējat ilgu laiku, ir īpaši svarīgi sadalīt ieguldījumus starp dažādiem uzņēmumiem, nozarēm un vērtspapīru veidiem – dažādot ieguldījumus. Tātad jūs padarīsiet savu portfeļa sastāvu līdzsvarotu un samazināsiet riskus.

Vidēja termiņa stratēģijai instrumentu komplekts ir nedaudz mazāks, bet joprojām ir pietiekami liels. Jūs varat izvēlēties aktīvus, kas ļauj un svārstās cenu, bet horizonta 1-3 gadi parasti gūst peļņu. Piemēram, uzticamu uzņēmumu akcijas, kas regulāri maksā dividendes, federālo aizdevumu obligācijas vai uzticamas korporatīvās obligācijas, akciju biržas, atvērto vai intervālu kopieguldījumu fondu akcijas.

Vidēja termiņa un ilgtermiņa stratēģijas gadījumā nav nepieciešams pastāvīgi izsekot citātiem, pietiek ar to, lai uzraudzītu situāciju tirgū kopumā un periodiski pielāgotu sava portfeļa sastāvu.

Ar ilgtermiņa ieguldījumiem var gūt papildus ienākumus, ja tiek izmantots individuālais investīciju konts (IIS). Nelietojiet izņemt naudu no tā trīs gadus, un papildus peļņu no ieguldījumiem var saņemt ieguldījumu nodokļa atskaitījumu.

Ja jums drīz būs nepieciešama nauda, izvēlieties īstermiņa stratēģiju.

Jums būs piemēroti tikai likvīdie aktīvi-tas ir, tie, kurus var pārdot jebkurā brīdī. Piemēram, biržā brīvi tirgojamās akcijas, obligācijas, Atvērto un biržā tirgoto kopieguldījumu fondu akcijas.

Īstermiņa investīciju ienesīgums ir daudz vairāk atkarīgs no jūsu aktīvu kotējumu laika svārstībām, nekā gadījumā ar ilgtermiņa ieguldījumiem. Ja jūs mērķis ir iegūt ātru peļņu, tad jums ir jābūt gataviem nopietniem zaudējumiem.

3. Novērtējiet, cik daudz laika plānojat tērēt ieguldījumiem

Ja neesat gatavs pastāvīgi izsekot izmaiņām finanšu tirgos, lasīt ziņas un izpētīt uzņēmumu pārskatus, jūsu iespēja ir pasīva stratēģija. Tas ir optimāls ilgtermiņa un vidēja termiņa ieguldījumiem.

Šajā gadījumā nav nepieciešams veltīt daudz laika, lai analizētu pašreizējo situāciju. Tomēr pat ar pasīvo pieeju jūs nevarat vienkārši savākt portfeli un aizmirst par to - jebkuram ieguldījumam ir nepieciešama kontrole. Laiku pa laikam ir nepieciešams novērtēt savus aktīvus un to riskus, ja nepieciešams, pielāgot savu komplektu – piemēram, reizi ceturksnī vai sešos mēnešos.

Investori, kas ir gatavi nekavējoties reaģēt uz jaunumiem un tirgoties burtiski katru dienu, izmanto aktīvo stratēģiju. Viņi izvēlas instrumentus, kas var radīt maksimālus ienākumus, un pastāvīgi izseko labāko laiku pirkumiem un pārdošanai.

Aktīvā stratēģija ļauj gūt lielāku peļņu, bet tajā pašā laikā tas ir saistīts ar lielākiem riskiem. Šādas stratēģijas panākumi ir atkarīgi no tā, cik patiesi jūs novērtējāt situāciju tirgū. Un jāpatur prātā, ka aktīvajiem investoriem ir jāmaksā vairāk komisijas par darījumiem brokerim un apmaiņai nekā pasīva.

Izvēloties investīciju plānu, apsveriet arī savu raksturu. Aktīvās stratēģijas prasa daudz enerģijas un spēcīgu nervu. Ja jums ir grūti piedzīvot naudas zudumu un var paniku, nav vērts sākt riskantu spēli.

4. Izlemiet, kāds risks ir gatavs

Pēc riska līmeņa ieguldījumu stratēģijas iedala konservatīvā, mērenā un augsta riska. Parasti, jo lielāka ir potenciālā peļņa no ieguldījumiem, jo lielāka ir varbūtība zaudēt visu.

Konservatīvā stratēģija ir piemērota tiem, kuri nevēlas streikot savu kapitālu. Šādu investoru galvenais mērķis ir aizsargāt savu naudu no inflācijas. Visbiežāk konservatīvie investori izvēlas OFZ, lielāko uzņēmumu papīrus un dārgmetālus.

Augsta ienesīguma no šādiem ieguldījumiem nav jāgaida-parasti tas būs līmenī galveno bankas likmi, dažreiz nedaudz augstāks. Tomēr šādas investīcijas var dot vairāk nekā procentus par bankas depozītu (it īpaši, ja persona noformē nodokļu atskaitījumu). Un zaudējumu varbūtība nav ļoti liela.

Ja jūs, gluži pretēji, tramdīt maksimālo peļņu un tajā pašā laikā viegli samierināties ar zaudējumu savu ieguldījumu, Jums būs piemērots augsta riska, vai agresīvu stratēģiju.

Biežāk šo pieeju izvēlas jaunieši, kuriem ir laiks un pūles, lai zaudējumu gadījumā atgūtu savus ietaupījumus. Agresīvie investori bieži tiek ieguldīti nepietiekami novērtēto uzņēmumu akcijās. Šādi dokumenti var gan strauji augt, gan gūt lielāku peļņu, gan atstāt jūs ar neko.

Lielākā daļa investoru joprojām dod priekšroku mērenai stratēģijai. Tas ietver finanšu instrumentu izvēli ar dažādu riska līmeni. Piemēram, trešdaļu naudas var ieguldīt visuzticamākajās obligācijās-valstīs un lielākajos uzņēmumos, kā arī dārgmetālos. Pusi nosūtīt uz akciju pirmo kotāciju sarakstu un Pai indeksa kopieguldījumu fondu. Un neliela daļa riskēt-nopirkt potenciāli izdevīgākas akcijas vai obligācijas vidējiem un maziem uzņēmumiem.

Ar mērenu stratēģiju ieguldītājs veido līdzsvarotu portfeli, kas ļauj iegūt lielāku ienesīgumu nekā konservatīvs, bet ar mazāku riska līmeni nekā agresīvs.
Ieguldītāja attieksme pret risku bieži vien ir saistīta ar to, cik daudz laika viņš ir gatavs tērēt darījumiem. Mērena un konservatīva stratēģija parasti nenozīmē augstu aktivitāti, bet agresīvs investors var veikt desmitiem darījumu dienā.

Es nolēmu stratēģiju. Ko darīt tālāk?

Vispirms jums ir nepieciešams, lai saprastu, kā strādāt apmaiņu un funkcijas dažādiem finanšu instrumentiem. Izvēlēties labāko sagatavošanas metodi palīdzēs teksts "kur mācīties ieguldīt".

Ja pēc apmācības esat gatavs tirgoties pats, izvēlieties brokeri un turpiniet ieguldīt.

Ja jums joprojām ir grūti orientēties biržā, varat sazināties ar investīciju konsultantu. Viņš jums pateiks, kā izveidot sākotnējo portfeli, un pēc tam, ja nepieciešams, palīdzēs to pielāgot.

Investīciju konsultanti ir atbildīgi par saviem ieteikumiem-atšķirībā no daudziem Investīciju emuāru autori, kas ne vienmēr darbojas jūsu interesēs. Noslēgt līgumu par investīciju konsultāciju ir vērts tikai ar speciālistiem, kuriem ir bankas licence.

Ja jūs nevēlaties veikt darījumus pats, jūs varat uzdot šo uzticības pārvaldnieks. Tas piedāvās jums izvēlēties jau gatavu standarta investīciju stratēģiju vai izstrādās jums individuālu. Būs tikai jāizlemj, kurš no tiem jums būs piemērots. Un jebkurā gadījumā laiku pa laikam labāk ir kontrolēt savu portfeļa stāvokli.

Ja jums šķiet, ka stratēģija nedarbojas, rada nepietiekamu peļņu vai pat zaudējumus, apspriediet ar pārvaldnieku iespēju mainīt standarta stratēģiju uz citu vai pielāgot individuālo.