Evergrande: Kāpēc man rūpētos, ja sabrūk Ķīnas nekustamā īpašuma milzis?

Vienas no pasaulē visvairāk parādītajām kompānijām esošās krīzes vidū tās priekšsēdētājs atrodas policijas uzraudzībā, padziļinot jau tā bēdīgo situāciju.

Ķīniešu nekustamā īpašuma milzis Evergrande saskaras ar satricinājumiem, un ziņojumos tiek ziņots par pašreizējiem un bijušajiem vadītājiem, kuri ir aizturēti. Uzņēmums pieņēma drastisku lēmumu pārtraukt akciju tirdzniecību Honkongā līdz turpmākai paziņojumam, atzīmējot vēl vienu zemu punktu uzņēmumam, kas nonāca maksātnespējā 2021. gadā, izraisot krīzi Ķīnas nekustamajā īpašumā.

Šis teksts ir tulkots no angļu valodas. Lai lasītu oriģinālo rakstu, iet uz oriģinālo avotu.

Evergrande: Kāpēc man rūpētos, ja sabrūk Ķīnas nekustamā īpašuma milzis?

GETTY ATTĒLI: Pirms tās parādsaistību krīzes Evergrande būvēja jaunu 
stadionu savai futbola komandai Guangzhou FC

Evergrande Milzīgais Impērijs:

Uzņēmums Evergrande, agrāk pazīstams kā Hengda Group, tika dibināts 1996. gadā uzņēmēja Hui Ka Yana vadībā Gvangdžou, Ķīnas dienvidos, un ir augusi kolosālu. Uzņēmums, Evergrande Real Estate, lepojas ar vairāk nekā 1300 projektiem, kas ietver vairāk nekā 280 pilsētas visā Ķīnā. Tomēr tā ietekme pārsniedz nekustamo īpašumu attīstību, aptverot dažādus sektorus, piemēram, bagātības pārvaldību, elektrisko automašīnu ražošanu, pārtikas un dzērienu ražošanu un pat sportu, kontrolējot būtiskas daļas no vienas no Ķīnas ievērojamākajām futbola komandām, Guangzhou FC.

Kāpēc Evergrande nonākusi bēdīgā stāvoklī:

Evergrande uzsāka ambiciozu paplašināšanos, uzkrājot apbrīnojamu parādu vairāk nekā 300 miljardu dolāru apmērā, padarot to par vienu no lielākajām korporācijām Ķīnā. Tomēr 2020. gadā Pekina ieviesa regulas, lai ierobežotu galveno nekustamā īpašuma attīstītāju parāda līmeni. Šie pasākumi piespieda Evergrande piedāvāt būtiskas atlaides par savām nekustamā īpašuma vienībām, lai uzturētu naudas plūsmu. Tagad uzņēmums saskaras ar grūtībām segām procentu maksājumus par saviem parādiem, rezultātā piedzīvojot strauju 99% vērtības kritumu saviem akciju cenās pēdējo trīs gadu laikā.

Augustā Evergrande iesniedza bankrota pieteikumu Ņujorkā, cenšoties aizsargāt savus ASV aktīvus, vienlaikus sarunājot daudzmiljardus dolāru vērtu darījumu ar kreditoriem.

Evergrande Sabrukuma Tālākredzīgais Ietekme:

Potenciālie Evergrande sabrukuma ietekmes ir būtiskas. Pirmkārt, daudzi pircēji ieguldīja Evergrande nekustamajā īpašumā pirms būvniecības sākšanās, riskējot zaudēt savas priemaksas, ja uzņēmums bankrotētu. Turklāt uzņēmumi dažādās nozarēs, tostarp būvniecībā, dizainā un materiālu piegādē, var ciest nozīmīgas zaudējumus, potenciāli izraisot to bankrotu.

Vēl viens būtisks aspekts ir potenciālais ietekme uz Ķīnas finanšu sistēmu. Ja Evergrande izgāzīsies, bankas un citi aizdevēji var tikt piespiesti samazināt aizdevumu izsniegšanu, potenciāli izraisot kredītu sastrēgumu, kurā uzņēmumiem būs grūtības nodrošināt pieejamas aizdevumus. Kredītu sastrēgums varētu kavēt ekonomisko izaugsmi, radot grūtības uzņēmumiem, kuri cenšas paplašināties, un potenciāli noraidot īpaši ārvalstu investorus, kuri vēlas ieguldīt savu naudu Ķīnā.

"Pārāk liels, lai sabruktu" vai neizbēgams sabrukums?

Smagās sekas, kas saistītas ar smagi parādītu uzņēmuma sabrukumu, ir licis dažiem analītiķiem spekulēt, ka Pekina varētu iejaukties, lai glābtu Evergrande. Tomēr daži eksperti uzskata, ka tas varētu būt jau par vēlu. Džeksons Čans no Bondsupermart norāda, ka Evergrande jau ir uz robežas, risinot pakļautas likvidācijas.

Šis tuvojošais krīzes brīdis varētu būt būtisks Ķīnas ekonomikai, ņemot vērā, ka nekustamais īpašums ir būtisks tās izaugsmei. Daži pat salīdzina to ar Japānas ekonomisko stagnāciju 80. gados.

Taču citi argumentē, ka pilnīgs Evergrande sabrukums ir maz ticams, jo tas varētu izraisīt kaskādes efektu uz citiem parādītiem uzņēmumiem un turpmāk kaitēt kopējam nekustamā īpašuma sektoram, kas ir būtisks valsts ekonomikas izaugsmei. Lai gan iestādes varētu mēģināt uzturēt Evergrande virs ūdens, tas varētu iznākt kā būtiski samazināts uzņēmums.

Šajā burzīgajā situācijā Evergrande liktenis ir neatrisināms, ar dziļām sekām Ķīnas ekonomikai un tālāk.

Avots: no Pītera Hoskinss un Mariko Oi, BBC