Krāpšana ar bankas kartēm tiešsaistē

Jūs varat kļūt par krāpnieka upuri ne tikai uz ielas. Ar tehnoloģiju attīstību mednieki ātri apguvuši peļņu un virtuālo telpu. Apsveriet, kuras shēmas darbojas internetā un kā jūs varat pasargāt sevi no zādzības.

Darbības vieta: sludinājumu serviss


Ja jūs nolemjat iegādāties preci no rokām vai pārdot jums nevajadzīgu lietu, esiet uzmanīgi - krāpnieki bieži spēlē pircēju vai pārdevēju lomu. Jūsu precei ir ļoti ieinteresēts pircējs, kurš tulko avansu uz jūsu kontu un lūdz jums ne tikai kartes numuru vai tālruņa numuru, bet arī kartes autentifikācijas kodu (trīs cipari aizmugurē, piemēram, CVV vai CVC). Šī pieeja ir brīdināt jūs-jo, lai pārskaitītu naudu, ir pietiekami zināt tikai kartes numuru.

Ja jūs pērkat preces no rokām, jūs varat lūgt priekšapmaksu un ziņot par visiem kartes datiem. Ja jums ir scammer, tad labākajā gadījumā Jums būs bez naudas, kas nosūtīts sākumā. Sliktākajā gadījumā - ja jums ir pieprasīti visi kartes dati-jūs riskējat palikt bez līdzekļiem kontā.

Kā novērst?

Esi uzmanīgs, pērkot preces no rokām, izmantojot sociālos tīklus vai īpašas vietnes. Vienmēr mēģiniet pārbaudīt potenciālo pircēju vai pārdevēju par atsauksmēm. Kopienās un pakalpojumos parasti ir " melnais saraksts "(gan pircēji, gan pārdevēji) un moderatori. Pārbaudiet pārdevēja profilu-bieži vien krāpnieki izveido viltotas lapas ar minimālu informāciju.

Darbības vieta: sociālie tīkli un kurjeri

Jūsu draugs nosūtīja jums privātu ziņojumu, lūdzot aizņemties naudu vai ar dīvainu saiti. Tas nozīmē tikai vienu-jūsu drauga konts ir uzlauzts.

Svešinieks raksta jums personisku vēstījumu, kas piedāvā stabilu un augstu ienākumu par kādu vienkāršu darbu. Ziņojumā nav konkrētas informācijas, taču ir saite, kurā jūs, iespējams, atradīsit informāciju. Saskaņā ar šo saiti nav sapņu darba-izņemot to, ka datorvīruss.

Bieži vien scammers pārstāv labi pazīstamu zīmolu un uzņēmumu darbinieki no jebkuras jomas. Jūs apsolāt aizdevumus ar zemu procentu likmi, lielām atlaidēm, bezmaksas precēm vai teikt, ka esat uzvarējis konkursā. Lai saņemtu balvu vai atlaidi, viss, kas jums nepieciešams, ir jāinformē par jūsu kartes, pases vai visu informāciju uzreiz.

Kā novērst?


Ja dīvaini ziņojumi, izmantojot sociālo mediju, sūta savu draugu, cik drīz vien iespējams, zvaniet viņam un uzziniet, vai viņam patiešām ir vajadzīga palīdzība. Vai arī krāpnieki ir uzlauzuši savu kontu-un var maldināt kādu citu. Piemēram, viņa vecmāmiņa!

Saites no svešinieku ziņojumiem nav labākais veids, kā meklēt peļņu internetā, jo bezmaksas siers notiek tikai peļu slazdā.

Ja svešinieki jums raksta no uzņēmuma vai zīmola personas, labāk ir precizēt informāciju uzņēmuma oficiālajā tīmekļa vietnē vai tās lapā sociālajā tīklā-lielie uzņēmumi reti rīko konkursus, kuros jūs varat uzvarēt, pat nepiedaloties, un nekad vienkārši nepieprasa jūsu personas datus, vēl jo vairāk kartes datus.

Darbības vieta: E-pasts

Jums tiek nosūtīti vēstules ar solījumu dāvanas, naudu un kredītus. Scammers mēģina lure jums kaut ko: piedāvā darbu ar lielu algu, kuru jūs neesat meklējis. Rakstiet, ka esat uzvarējis automašīnu. Sūtīt atbildi uz iespējamo Jūsu e-pastu. Vienkārši vēlaties "iepazīt tuvāk".

Sūtītāja rindā var būt gan nezināma persona (bieži vien ārzemnieks), gan zināma vietne, maksājumu sistēma, tiešsaistes pakalpojums vai banka. Nekas briesmīgs nenotiks, ja jūs vienkārši atverat vēstuli, bet neiet uz saitēm un lejupielādējiet pielikumus no vēstules — tādēļ jūs riskējat inficēt datoru ar vīrusu, kas ļaus krāpniekiem to kontrolēt. Un vēl jo vairāk neievadiet savas kartes datus.

Kā novērst?

Pastā ir iebūvēts surogātpasta filtrs-daļa no aizdomīgiem e-pasta ziņojumiem vienmēr nonāk īpašā mapē. Bet, neskatoties uz to, vienmēr pievērsiet uzmanību vēstules virsrakstam, tā sūtītājam un Saturam. Uzņēmumi vienmēr izsūta e — pasta ziņojumus no tām pašām adresēm un reti pieļauj kļūdas e-pastos-bet krāpnieki bieži raksta ar daudzām kļūdām, kas nav lasāmas rakstzīmju sistēmā un pārvērš uzņēmuma nosaukumu adresē. Neievietojiet saites no šādiem e-pasta ziņojumiem un nelejupielādējiet to pielikumus.

Darbības vieta: dubultā vietne

Krāpnieki kopē pazīstamas vietnes, izmantojot līdzīgu uzņēmuma nosaukumu un noformējumu. Piemēram, jūs vēlaties uzzināt, vai jums ir naudas sodi satiksmes policijā vai kā noformēt aizdevumu tiešsaistē, un jūs nokļūstat pikšķerēšanas vietnē, tas ir, vietnes klons. Ja jūs ievadāt savus datus šādās vietnēs, tie nonāks iebrucēju rokās.

Kā novērst?

Vienmēr pievērsiet uzmanību pārlūkprogrammas adreses joslai: klona vietnē tiks pieļauta kļūda. Apmaksājiet pirkumus tikai vietnēs ar drošu savienojumu un maksājumu sistēmas ikonu. Rūpīgi izpētiet un vietnes saturu-uzbrucēji bieži vien neuzmanīgi aizpilda vietni. Pievienojiet grāmatzīmēm vietnes, kuras bieži lietojat, lai manuāli neievadītu adresi-tāpēc jūs nevarat noiet greizi ar nosaukumu un nonākat vajadzīgajā vietnē.

Darbības vieta: jūsu viedtālrunis

Ļaundabīgās programmas spēj maskēties mobilajās bankās un slēpties dažādās lietotnēs, kuras lejupielādējat savā tālrunī.

Kā novērst?

Lejupielādējiet lietotnes savā tālrunī tikai oficiālajā veikalā. Vispirms pievērsiet uzmanību programmas izstrādātājam - oficiālajās banku lietojumprogrammās ir norādīta pati banka. Uzmanīgi izlasiet aprakstu un nelejupielādējiet trešo pušu izstrādātāju lietotnes.