Kādos gadījumos var zaudēt mājokli kredīta dēļ

Kādos gadījumos aizdevējs var pieprasīt pārdot hipotekāro mājokli?

Saskaņā ar likumu par hipotekāro kredītu, ja aizņēmējs ir nokavējis četrus vai vairāk maksājumus par aizdevumu, banka ir tiesīga pieprasīt pirmstermiņa atmaksāt parādu un atgūt ieķīlāto mājokli tiesā.

Ja klients pats nolemj pārdot nekustamo īpašumu, lai samaksātu par aizdevumu, banka var iet pret viņu un atrisināt lietu pirms tiesas. Bet parasti aizdevējs nav gatavs gaidīt ilgi un piekrīt šādai opcijai tikai tad, kad aizņēmējs jau ir atradis pircēju.

Parasti tiesas gandrīz vienmēr pieņem bankas pusi. Nav vērts paļauties uz to, ka tiesnesis apžēlosies un aizliegs pārdot nekustamo īpašumu, ja citam dzīvoklim vai mājai nav ģimenes.

Saskaņā ar likumu, ieķīlāto mājokļu var atgūt un pārdot, pat tad, ja tas ir vienīgais cilvēks.

Saskaņā ar tiesas lēmumu, aizņēmējam būs jāmaksā aizdevējam parāda atlikumu ar procentiem, soda naudas par novēlotiem maksājumiem un atlīdzināt tiesas lietas izskatīšanas izmaksas. Tiesas spriedums arī norāda, ka Jūsu mājokļi ir jāpārdod ar solīšanu.

Vai bankai ir tiesības sakarā ar kavēšanos patēriņa kredītu piespiest pirms termiņa atmaksāt hipotēku?

Nav. Parādi par diviem dažādiem aizdevumiem nav tieši saistīti.

Banka ir tiesīga pieprasīt pirmstermiņa atmaksāt hipotēku tikai tad, ja esat:

  •  aizturēti maksājumi par šo hipotekāro kredītu;
  •  atteicās apdrošināt ieķīlāto nekustamo īpašumu (vai polises termiņš ir beidzies) un 30 dienu laikā nav noformējis jaunu apdrošināšanas līgumu;
  •  pārdeva vai iesniedza ieķīlāto mājokli bez bankas piekrišanas;
  •  rupji pārkāpa noteikumus par tās izmantošanu, uzturēšanu vai remontu.
Novēloti maksājumi par citiem aizdevumiem nevar būt iemesls hipotekāro prasījumu.

Bet, ja jūs neizdzēšat patēriņa kredītu, banka var vērsties tiesā, saņemt izpildes lapu un piespiedu kārtā norakstīt no jūsu kontiem parāda summu. Nav izslēgts, ka pēc tam jums nav pietiekami daudz naudas, lai samaksātu par hipotēku-tad jūs riskējat zaudēt ieķīlāto mājokli.

Var gadīties, ka dzīvoklis tiks pārdots par zemu cenu un parāds netiks atmaksāts?

Jā, šāds risks pastāv. Tiesa piešķir sākotnējo cenu 80% apmērā no mājokļu tirgus vērtības, kas ņemta no vērtētāja ziņojuma. Šāds ziņojums vienmēr veido pirms mājokļu ķīlu.

Ja solīšana nenotiks, piemēram, tāpēc, ka neviens negribēs iegādāties jūsu mājokli, tad Mēneša laikā tiks veikta atkārtota solīšana. Sākotnējā pārdošanas cena uz tiem tiks samazināta līdz 68% no tirgus vērtības.

Gadījumā, ja no otrās reizes neizdodas pārdot īpašumu, kreditors paņem to sev par 60% no tirgus cenas. Aizņēmēja parāds bankai samazināsies par šo summu. Tad banka mēģinās pārdot mājokli par to pašu.

Ja dzīvokļa cena, par kuru tā tika pārdota no izsoles, vai arī tā vērtība, par kuru tā saņēmusi kreditoram, būs vairāk parādu, jums tiks izmaksāta atšķirība.

Bet tas var notikt, ka pat pēc tam, kad jūs zaudējat mājokli, parāds joprojām nav pilnībā atmaksāts. Tad banka centīsies atgūt pārējo.

Tādēļ gadījumā, ja mājoklis ir pieaudzis no brīža, kad viņa iegādi uz kredīta, lūdziet tiesa veikt pārbaudi par tās vērtību. Tad sākotnējā cena Solīšana, un summa, par kuru nekustamā īpašuma piedāvās aizdevējam (ja solīšana nenotiks), būs lielāks.

Cik ātri pārdos mājokli?

Parasti šī procedūra ilgst no dažiem mēnešiem līdz gadam, jo tā sastāv no vairākiem obligātajiem posmiem.

  1.  Lietas izskatīšana tiesā. Parasti tiesa ieceļ vairākas sanāksmes un tikai pēc tam pieņem lēmumu.
  2.  Pāreja uz tiesu izpildītājiem. Pēc tam, kad tiesas lēmums stājas spēkā, kreditors nodod izpildvaras lapu tiesu izpildītāju dienestam (FSSP). Tiesu izpildītāji vispirms piedāvās jums atmaksāt parādu pats un dos to dažas dienas. Ja neievērosiet šajā laikā, FSSP pārstāvji sāks izpildīt tiesas nolēmumu.
  3.  Parādu piedziņa. Pirmkārt, tiesu izpildītāji cenšas norakstīt parādu no parādnieka bankas kontiem. Ja viņi atrod viņiem nepieciešamo summu, tad nekustamā īpašuma pārdošana tiks atcelta.
  4.  Nekustamā īpašuma pārdošana ar solīšanu. Gadījumā, ja nauda kontos nav pietiekama, dzīvoklis vai māja tiks izsolīta. Paši tiesu izpildītāji nav iesaistīti tirdzniecībā - viņi nodos lietu darbuzņēmējam. Tie veiks publiskas izsoles, kurās varēs piedalīties tie, kas vēlas iegādāties jūsu mājokli.
  5. Mājokļu nodošana bankai. Ja neviens nevēlas iegādāties savu īpašumu, tas aiziet prom aizdevējam.
Katrā no šiem posmiem, līdz brīdim, kad pārdodot īpašumu izsolē, aizņēmējs var atmaksāt parādu pilnībā-un tad mājokļu paliks savā īpašumā.

Ja man pēkšņi ir nauda, Vai es varu nopirkt savu mājokli izsolē?

Nē, parādniekam un viņa ģimenes locekļiem ir aizliegts piedalīties izsolē. Bet jums ir tiesības jebkurā brīdī atmaksāt parādu pirms mājokļa pārdošanas.

Ja ne pirmais, ne otrais solīšana nenotiks, un ķīla atņemt banku, jūs varat mēģināt vienoties ar viņu par atpakaļpirkšanu mājokļu. Bet bankai ir tiesības noteikt jebkuru pārdošanas cenu vai vispār atteikties pārdot jums savu bijušo mājokli.

Mans vīrs un es vienojāmies maksāt hipotēku vienādi,bet viņš pārtrauca veikt savus maksājumus. Vai ir iespējams dalīties mājokli, kas ir nodrošinājums, ka mana puse nav pārdoti?

Pat tad, ja jūs piešķirat daļu no katra laulātā, joprojām Nekustamais īpašums paliks nodrošinājumu. Ja banka nesaņems maksājumus par aizdevumu laikā un pilnībā, tad būs nepieciešams pārdot ieķīlāto dzīvokli vai māju kopumā.

Vai es pats varu pārdot ieķīlāto dzīvokli, atmaksāt parādu un nopirkt citu, lētāku?

Kad Nekustamais īpašums ir nodrošinājums, jūs varat dzīvot tajā, bet pārdot to jums ir tiesības tikai ar aizdevēja piekrišanu.

Dažreiz bankas dod atļauju pārdošanai, bet tikai ar nosacījumu, ka rēķina ieņēmumu naudas parāds tiks pilnībā slēgts. Šādos gadījumos pārdošanas līgumā ir skaidri noteikts, ka pircējs tulko nepieciešamo summu bankai, lai atmaksātu aizdevumu, nevis jūs kā mājokļu pārdevējs.

Jūs saņemsiet tikai starpību starp pārdošanas cenu un parādu atlikumu. Varbūt tas ir pietiekami, lai iegādātos citu mājokli vai vismaz veikt sākotnējo maksājumu par citu hipotēku, ar mazāku summu.

Kādā brīdī no ieķīlātā mājokļa tiek izlikti īrnieki?

Mājokļi tiek likts uz pārdošanu, pat tad, ja tas joprojām ir reģistrēts un dzīvo cilvēki. Parasti tiesu izpildītāji un izsoles organizatori pat neierodas dzīvoklī vai mājā, lai tos pārbaudītu. Un pircēji visbiežāk Nevar redzēt stāvokli mājokļu, tie ir vērsti tikai uz tās adresi, platību un izkārtojumu.

Un tikai tad, kad Nekustamais īpašums ir jauns īpašnieks, viņš būs vērsties tiesā un pieprasīt, lai bijušie īpašnieki ir atņemtas tiesības izmantot mājokli. Tas var aizņemt pāris mēnešus un dažreiz vairāk.

Ja bijušie īrnieki nepiekrīt atstāt brīvprātīgi, tad, tiklīdz tiesas lēmums par izlikšanu stājas spēkā, pircējs vēršas pie tiesu izpildītājiem, un tie atbrīvo dzīvojamo platību.

Vai tā ir taisnība, ka bērni, invalīdi un pensionāri nevar izlikt no hipotekāro mājokļu?

Nē, ieķīlāto dzīvokli vai māju var pārdot un izlikt jebkuru īrnieku, ja aizņēmējs ir pārtraucis maksāt par aizdevumu. Bērni vienmēr reģistrējas-un tiek izņemti no reģistrācijas - kopā ar vecākiem. Pat tad, ja nepilngadīgajiem piederēja hipotekāro mājokļu daļa, tad to joprojām var izlaist noотura, bet bērnus — izlikt.

Ko darīt, lai nezaudētu ieķīlāto mājokli?

Lai aizņēmēji nav zaudējuši dzīvokli vai māju, jo pagaidu ienākumu zudumu, likums ļauj viņiem veikt hipotēku brīvdienas.

Ja finansiālais stāvoklis netiek pilnībā atjaunots, varat vērsties bankā ar lūgumu pārstrukturēt kredītu-mainīt maksājumu summas un grafiku, piemēram, samazināt ikmēneša iemaksas un pagarināt atmaksas termiņu.

Situācijās, kad tirgus procenti par hipotēkām samazinās, ir lietderīgi apsvērt iespējas refinansēt parādu citās bankās. Šāda pārkreditācija bieži ļauj samazināt maksājumus.

Bet jebkurā gadījumā, jums ir nepieciešams, lai mēģinātu novērst kavējumus, lai bankas acīs palikt uzticams aizņēmējs. Ja jūs vienkārši pārtraucat veikt maksājumus, tad lieta patiešām var sasniegt mājokļu pārdošanu izsolē.