Kā izvēlēties patēriņa kredītu

Ja jums ir nepieciešams veikt lielu pirkumu, un nav pietiekami daudz ietaupījumu, loģisks risinājums problēmai var būt Patēriņa kredīts. Mēs sakām, kur to var ņemt un kā noformēt līgumu, lai laika gaitā tas nekļūtu par problēmu.

Patēriņa kredīts ir nauda, kuru jūs aizņemat no bankas, lai iegādātos preces un pakalpojumus sev vai savai ģimenei. Patēriņa kredītu izsniedz tikai fiziskām personām, uz uzņēmumu to nevar noformēt.

Turklāt ir patēriņa kredīti. Tos var ņemt mikrofinansēšanas organizācijās (MFI), kredītu patērētāju kooperatīvos un lombardos. Būtībā tas ir tāds pats kā aizdevums, bet aizdevuma noteikumi var ievērojami atšķirties no aizdevuma noteikumiem.

Kādi ir patēriņa kredītu veidi?

Tos var iedalīt vairākās pazīmēs:

1. Pēc mērķa
Patēriņa kredītu var veikt gan konkrētam pirkumam-mērķtiecīgi, gan bez gaidāmo izdevumu precizēšanas. Piemēram, ja jūs noformējat POS kredītu mēbeļu vai elektronikas veikalā, banka pārskaita naudu tieši pārdevējam. Tas ir mērķa kredīts. Ja jūs lietojat aizdevumu vai aizdevumu un neatskaitās par to, ko viņš pavadīja, viņš tiek uzskatīts par nepiemērotu. Par mērķa aizdevumiem likmes var būt zemākas, it īpaši, ja tā ir veikala un bankas filiāli programma.

2. Par nodrošinājumu
Kad jūs lietojat aizdevumu par lielu summu, bankai parasti ir nepieciešamas papildu garantijas, ka jūs to atmaksāsit. Aizdevuma nodrošinājums bieži vien ir nodrošinājums, piemēram, automašīna vai cits īpašums vai citu personu galvojums. ja lieta ir nodrošinājums no bankas, jūs varat turpināt to izmantot, bet to nevarat pārdot vai dot. Turklāt banka var lūgt to apdrošināt. Bet procentu aizdevumi ar nodrošinājumu parasti ir zemāka nekā nenodrošināto.

3. Pēc termiņiem
Sadalījums pēc termiņiem aizdevumiem un aizdevumiem parasti ir ļoti atšķirīgs. MFI īstermiņa aizdevums tiek uzskatīts līdz 30 dienām ("līdz algai"), un bankām īstermiņa aizdevumi - līdz gadam. Termiņš lielā mērā ietekmē procentus par aizdevumu un aizdevumu. Parasti, jo lielāks termiņš, jo zemāka likme. Bet ne vienmēr-jums ir nepieciešams izpētīt konkrētas organizācijas Nosacījumus.

Kas jādara, lai saņemtu aizdevumu?


Katra banka, MFI vai cita organizācija nosaka savus noteikumus. Piemēram, lai saņemtu aizdevumu Autolombards, pietiekami, lai parādītu pasi un atstāt nodrošinājumu kaut ko vērtīgu. Patēriņa aizdevumam MFI parasti ir nepieciešama tikai pase, to var pat izdot tiešsaistē. Un banka, pirms jūs izsniedzat kredītu, jo īpaši lielu summu, var likt daudz vairāk nosacījumu. Bet jūs varat izcelt dažas kopīgas prasības.

1. Iesniegt dokumentus
Obligātie dokumenti ir tikai divi: pilsoņa pase ar reģistrācijas zīmi (vai citu personu apliecinošu dokumentu) un kredīta pieteikumu.

Noformējot POS kredītu, konsultantiem bieži tiek lūgts parādīt otru dokumentu ar fotogrāfiju, piemēram, tiesības. Tas ir nepieciešams, lai scammers nevarētu pieņemt darbā aizdevumus un aizdevumus uz citu personu dokumentiem.

Bankas var pieprasīt ienākumu izziņu vai citus dokumentus, kas apliecina jūsu finansiālo stāvokli. Pilnu dokumentu sarakstu var atrast aizdevēja vietnē vai viņa birojā.

2. Informēt savus ienākumus.

Jūsu algas, pensijas vai stipendijas ne vienmēr ir jāapstiprina dokumentēti, bet parasti ir nepieciešams ziņot par ienākumiem. No tā atkarīga maksimālā aizdevuma summa. Jo augstāks ir jūsu ienākumi, jo lielāks aizdevums Jums būs iespēja maksāt.

Ja jums ir galvotāji, jūs esat gatavi atstāt ieķīlāt īpašumu vai apdrošināt par labu bankai, tad aizdevuma summa vai aizdevuma summa var būt vēl lielāka. Galu galā, banka šajā gadījumā ir mazāks risks.

3. Noformēt apdrošināšanu
Bieži vien aizdevuma līgumos ir punkts, kas uzliek jums apdrošināt nodrošinājumu, savu dzīvību vai veselību. Saskaņā ar likumu jums tas nav jādara, bet apdrošināšana samazinās iespējamos kredītriskus, piemēram, saglabājot ieķīlāto īpašumu, ja jūs pēkšņi zaudējat darbu un nevarat maksāt par aizdevumu. Ar šādu apdrošināšanu banka var piedāvāt Jums izdevīgākus nosacījumus aizdevuma apmērā, termiņā vai procentu likmē.

Ja banka piedāvā kredītu ar vienlaicīgu dzīvības un veselības apdrošināšanu, tad tai ir pienākums piedāvāt arī alternatīvu kredīta variantu bez apdrošināšanas, bet ar nosacījumiem, kas ir salīdzināmi pēc summas un atmaksas termiņa. Jūs varat atteikties no apdrošināšanas iegādes, bet tad aizdevuma nosacījumi mainīsies.

Kā izvēlēties aizdevumu?

Lai Patēriņa kredīts vai aizdevums nesaņemtu Jūs parādu bedrē, jums rūpīgi jāizsver viss.

1. Novērtējiet savas iespējas
Aprēķiniet, kāda summa un kāds termiņš jums ir nepieciešams. Bet ņemiet vērā, ka Jums būs jāatmaksā ne tikai šī nauda, viņiem tiks pievienoti procenti un iespējamie papildu maksājumi.

2. Uzziniet, cik daudz jums būs jāmaksā.

Pārliecinieties, lai uzzinātu pilnu kredīta izmaksas (PSK). Tas ņem vērā ne tikai procentu likmi, bet arī citus līgumā paredzētos izdevumus, piemēram, obligāto apdrošināšanu vai kredītkartes izsniegšanas maksu.

Pārbaudiet, vai jūsu līgumā nav iekļauti papildu maksas pakalpojumi, kas jums nav nepieciešami: kredītkarte, SMS informēšana, brīvprātīga dzīvības un veselības apdrošināšana, attālināta apkalpošana vai Notāra pakalpojumi. Noskaidrojiet, vai šie punkti ir obligāti, vai arī jūs varat atteikties no tiem.

Lūdzu, ņemiet vērā, ka aizdevuma cenā bankai nav jāiekļauj pakalpojumi, uz kuriem jūs neesat devis savu piekrišanu, un tie, kurus tā sniedz savās interesēs: pieteikuma izskatīšana, dokumentu sagatavošana līgumam, kredīta konta uzturēšana.

3. Salīdzināt nosacījumus dažādiem aizdevējiem
Jebkurai bankai, MFI, PDA vai lombardam ir vispārīgi patēriņa kredīta līguma noteikumi - tās ir standarta prasības ikvienam, kurš vēlas aizņemties vai aizņemties. Tos vienmēr var atrast organizācijas vietnē vai birojā.

Bet katrā līgumā ir individuālu noteikumu kopums-tie nosaka kredīta vai aizdevuma izmaksas, termiņus un ikmēneša maksājumu summu, kas ietver procentus.

Individuālie nosacījumi sastāv no 16 obligātajiem punktiem un var saturēt papildus punktus. Visi no tiem ir jāsaskaņo ar banku un aizņēmēju.

Visi noteikumi ir jānorāda īpašā tabulā līguma sākumā, un jums ir jāsaprot. Līgumu var uzskatīt par noslēgtu tikai tad, ja jūs un banka ir panākuši vienošanos par visiem punktiem.

Kādi nosacījumi jāpievērš īpaša uzmanība?

Papildus galvenajam-aizdevuma summa, termiņš un procentu likme - Noteikti pārbaudiet šādus punktus:

1. Maksājumu grafiks
Pārliecinieties, ka jūs varat dot bankai nepieciešamo summu laikā. Labāk ir apdrošināt: piemēram, ja jums ir katra mēneša 20. datuma alga, jums vajadzētu izvēlēties datumu, kurā Jūs varat noguldīt naudu ne agrāk kā 25. datumā. Pēc līguma noslēgšanas bankai ir pienākums izsniegt Jums maksājumu grafiku. Kredītkartēm un overdrafta kartēm precīzs grafiks netiek izsniegts, bet līgumā ir noteikts parāda atmaksas termiņš.

2. Parādu pirmstermiņa atmaksa
Ja vēlaties, papildus obligātajiem maksājumiem pēc grafika, jūs varat noguldīt papildu summas - tās samazinās jūsu pamatsummu. Tad procentuālā daļa būs mazāka.

Pēc katra šāda pirmstermiņa atmaksa aizdevējam būs sastādīt jums jaunu grafiku. Daudzi līgumi ļauj jums patstāvīgi izvēlēties-atstāt iepriekšējo maksājumu summu un samazināt kredīta termiņu vai samazināt ikmēneša iemaksas, bet termiņu atstāt to pašu. Izdevīgāk ātrāk norēķināties ar kreditoru - tad galīgā pārmaksa būs mazāka.

Parasti ir nepieciešams brīdināt aizdevēju par savu lēmumu atmaksāt parādu pirms termiņa vismaz 30 dienas. Bet līgumā var tikt noteikts īsāks paziņojuma termiņš. Dažreiz tas ir pietiekami, lai atzīmētu tikai personīgajā kontā vietnē vai mobilajā lietojumprogrammā, lai papildu summa tiktu ieskaitīta un sniegtu jums jaunu grafiku. Norādiet to iepriekš. Lasiet vairāk par pirmstermiņa atmaksas kārtību šeit.

3. Sodi un sodi
Norādiet, kas notiks, ja jums neizdosies ievērot maksājumu grafiku. Ja jūs jau iepriekš zināt, ka pat kavējuma diena maksās noteiktu summu, tad, iespējams, jūs uzmanīgi sekosiet datumiem kalendārā.

4. Personas datu apstrāde
Līgumā var būt punkts par to, ka jūs atļaujat izmantot jūsu personas datus. Norādiet, kā tieši tos izmantos. Ja, lai nosūtītu jums reklāmas adresātu, jūs varat atteikties.

5. Tiesību piešķiršana
Parasti līgumā ir punkts, ka aizdevējam ir tiesības nodot savu parādu trešajām personām. Piemēram, ja jūs kavējat maksājumus vai ja pati organizācija nolemj slēgt. Jūs varat aizliegt koncesiju, bet pastāv iespēja, ka tad jūs paaugstināsiet likmi vai vispār atteiksit aizdevumu.

Nesteidzieties nekavējoties parakstīt līgumu. Saskaņā ar noteikumiem, jūs varat veikt 5 dienas, lai padomātu par piedāvājumu. Šajā laikā banka nevar mainīt Jums piedāvātos individuālos līguma noteikumus. Un jūs varat salīdzināt piedāvājumus dažādiem aizdevējiem un izvēlēties to, kas ir piemērots tieši jums.

Ko darīt, ja man ir grūtības ar maksājumiem?

Ja kādu iemeslu dēļ jūs nevarat samaksāt parādu, labāk ir nekavējoties ziņot aizdevējam. Apsveriet iespēju pārstrukturēt vai refinansēt aizdevumu.

Ja jums ir hipotēku, uzziniet, vai jūs varat pretendēt uz hipotēku brīvdienas.

Aizņēmēji, kuri ir kļuvuši par īpašās militārās operācijas dalībniekiem, kā arī viņu tuvinieki var paļauties uz kredīta atvaļinājumu par jebkādiem aizdevumiem un aizdevumiem saistībā ar mobilizāciju. Ar nosacījumu, ka aizdevuma līgums tika noslēgts pirms apelācijas.

Atcerieties, ka dažās situācijās bankai ir tiesības pieprasīt pirmstermiņa atmaksāt aizdevumu:

  •  ja sešu mēnešu laikā jūs pastāvīgi pārkāpjat līguma noteikumus: piemēram, samaksājāt kredītu ar kavēšanos par vairāk nekā 60 dienām vai iemaksājāt ne visu mēneša summu;
  •  ja esat lietojis mērķa kredītu, bet tērēt naudu par mērķiem, kas nav uzskaitīti līgumā (piemēram, paņēma kredītu, lai iegādātos sadzīves tehniku, bet nodot to atpakaļ uz veikalu, un nauda tika tērēta atvaļinājumā);
  •  ja saskaņā ar līgumu, jums bija apdrošināt atbildību par aizdevumu vai nodrošinājumu, bet nav darīts 30 dienu laikā.
Ir svarīgi rūpīgi ievērot visus līguma noteikumus, un, ja tas neizdodas, nekavējoties apspriest darbības iespējas ar aizdevēju. Galu galā, parādi par aizdevumiem un aizdevumiem nezudīs paši.

Kad es atmaksāšu parādu, banka automātiski aizver kredīta kontu?

Nav. Parasti aizdevuma norēķiniem banka atver aizņēmējam atsevišķu kontu un nav pienākuma to slēgt, kad persona pilnībā atmaksās parādu. Galu galā pastāv iespēja, ka persona vēlēsies to izmantot.

Piemēram, bieži vien šajā norēķinu kontā bankas piesaista parasto debetkarti. Ar tās palīdzību ir ērti veikt kredīta maksājumus. Un pēc tam, kad esat atmaksājis parādu, jūs varat atstāt karti sev citiem mērķiem. Pieņemsim, ka to izmantot tikai norēķiniem interneta veikalos-papildināt tieši par maksājuma summu tieši pirms pasūtījuma. Pat ja pēc hakeru uzbrukuma tiešsaistes veikala pircēju karšu dati nonāks krāpniekiem, jūs nevarēsiet nozagt naudu. Izmantot interneta operācijām atsevišķa karte ir daudz drošāka nekā maksāt ar algu karti vai kredītkarti ar lielu limitu.

Bet esiet uzmanīgi: bieži vien šādas kartes un rēķinu apkalpošana ir bez maksas tikai tad, ja jūs dzēšat parādu. Un pēc tam, kad banka var iekasēt komisijas. Tāpēc precizējiet tarifus iepriekš.

Gadījumā, ja jums vairs nav nepieciešams ne konts, ne tam pievienotā karte, iesniedziet bankā iesniegumu par konta slēgšanu un kartes anulēšanu. Pretējā gadījumā pastāv risks, ka sakarā ar norakstīšanu dažas komisijas jums ir jauns parāds.